Een veelvoorkomende vraag is "Welke verf moet ik nou eigenlijk kiezen?".
Die keuze is aan u!
Een verfspuit kan nagenoeg alle soorten verf verwerken, mits de verf:
- 1. Niet te dik of industrieel is voor het type verfspuit
- 2. Geen vaste delen bevat
1. Niet te dik of industrieel is voor het type verfspuit
Hoe dikker de verf is, hoe zwaarder de verfspuit dient te zijn.
In de werkbeschrijving van de verf wordt de verfdikte uitgedrukt. Hierbij wordt aangegeven wat de maximale maat van de "tip" (ofwel: "nozzle", "spuitmondje") mag zijn. Deze maximale tipmaat wordt uitgedrukt in inches.
In de werkbeschrijving van de verf ziet u bijvoorbeeld staan: "Aanbevolen nozzle 0,19".
In de handleiding van de verfspuit ziet u de maximale tipmaat die kan worden ingezet met de betreffende verfspuit, dit wordt veelal uitgedrukt in 3 cijfers (bijv. "519 tip").
Met de laatste 2 cijfers wordt "een zoveelste deel" van inches bedoeld, dit betekent dat 0,19” en 519 dezelfde tipmaten zijn.
Het eerste getal geeft overigens de spuitbreedte weer, dit getal dient u met 5 te vermenigvuldigen om de spuitbreedte op een spuitafstand van 20 cm te berekenen. In het geval van een 519 tip is dit 25 cm.
Let op: Vraag dus altijd de werkbeschrijving op bij uw verffabrikant!
Overigens werken niet alle consumentenmodellen met zogenoemde tips. Dit betreft een andere techniek, echter kunnen wij stellen dat u met een consumentenmachine te allen tijde consumentenverf in dient te zetten.
2. Geen vaste delen bevat
Verf wordt met hoge druk door een gaatje (tip) geperst, dit resulteert in de verneveling. Verf met vaste delen kan simpelweg niet door een standaard verfspuit verwerkt worden.
Synthetisch, of op water-/thinnerbasis?
Dit kan prima verwerkt worden door een verfspuit. Voor een verfspuit maakt het niet uit of de verf synthetisch, of op water-/thinnerbasis is.